Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
Art. 49. cikk Bizottsági ülés - 2013. június
Art. 49. cikk bizottsági ülés- 2011. november
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
Kapcsolat

Art. 49. cikk Bizottsági ülés - 2013. június

Referencia dokumentumok

Az Art. 49. cikk bizottság 2013. júniusi ülésén az EU Bizottság részéről beszámoló hangzott el az ágazati referenciadokumentumok kidolgozásának állásáról.

A Kiskereskedelemre vonatkozó ágazati referencia dokumentum elkészítése az utolsó fázisban van, rövidesen hivatalos eljárásban születik döntés az elfogadásáról.

A Turizmusra és az Építészetre vonatkozó ágazati referencia dokumentumok várhatóan nyár végére elkészülnek, amelyeket a Közigazgatásra vonatkozó ágazati referencia dokumentum kidolgozása követ.

Az Autógyártásra és az Elektronikai és Elektromos Termékek gyártására vonatkozó ágazati referencia dokumentum kidolgozását előkészítő tanulmányok kidolgozására megkötötte a Bizottság a szerződéseket.

Az ülésen a Bizottság –a tagállamok felvetésére- megerősítette, hogy a legjobb környezetvédelmi gyakorlat indikátorai nem kötelező jellegűek mint az EMAS rendeletkötelező indikátorai, benchmark-ként, azaz a kiválóság referenciájaként szolgálnak a szervezetek számára, mintegy viszonyítási alapként illetve ösztönzés céljából.

Információk és a tanulmányok elérhetők az EU Bizottság EMAS honlapján: http://ec.europa.eu/environment/emas/documents/legislative_en.htm

A 1221/2009/EK rendelet Bizottságra vonatkozó szabályai (VIII. fejezet) között a 46. cikk tartalmazza az elvárást ágazati  referencia dokumentumok kidolgozására, amely a legjobb környezetvédelmi vezetési gyakorlatot és az adott ágazat környezeti teljesítménymutatóit tartalmazzák. A rendelet alapján a Bizottság  11 ágazatot tartalmazó listát határozott meg, amelyekre ágazati referencia dokumentumot dolgoz ki, az egyes ágazatok környezeti hatásai és a legtöbb (több mint 100) EMAS regisztrált szervezettel jellemezhető ágazatok figyelembevételével. A lista fentieken túl, tartalmazza a Mezőgazdasági ágazatot (állattenyésztés és gabonatermesztés), a Fém termékek gyártását, az Élelmiszerek és üdítőitalok gyártását, a Hulladékgazdálkodást és a Távközlést is.

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 1591020
Főoldal