Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
Kapcsolat

EMAS Kerekasztal

Az EMAS-Kerekasztal megalakulása és működése
 
Az EMAS-Kerekasztal az AUDI Hungária Motor Kft. kezdeményezésére jött létre, a magyarországi EMAS-regisztrált szervezetek, akkreditált hitelesítők, az Illetékes ület (OKTVF), a Nemzeti Akkreditáló ület (NAT) és a környezetvédelemért felelős Vidékfejlesztési Minisztérium közötti rendszeres kommunikáció, tapasztalatcsere céljával.

A Vidékfejlesztési Minisztérium, mint az EU EMAS rendszer hazai létrehozásáért és az EU EMAS rendelet előírásainak megfelelő működtetéséért felelős tárca, és Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi, és Vízügyi Főfelügyelőség mint a szervezetek EMAS szerinti nyilvántartásba vételért felelős Illetékes ület, örömmel üdvözölte az AUDI Hungária Motor Kft. Kezdeményezését.

Az első EMAS Kerekasztal megrendezésére 2007. áprilisában, a másodikra 2008. februárban került sor, mindkettő az AUDI HUNGÁRIA szervezésében és vendéglátásával. A résztvevők bemutatták az elmúlt időszak területüket érintő legfőbb történéseit és eredményeit, négy work -- keretében vitattak meg olyan jelentős kérdéseket, mint az EMAS hitelesítés hangsúlyosabb figyelembevétele a közbeszerzéseknél, a környezetvédelmi támogatásoknál, valamint az EMAS nagyobb elismertsége más szabályozásokban, így a hatósági ellenőrzések, és engedélyezések területén, vagy az EMAS jobb imázsának kialakítása. Ezek a kérdések az EU Bizottság EMAS rendeletének jelenleg aktuális módosítása kapcsán bírtak különös jelentőséggel.

Folytatásként az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség vállalta fel a Kerekasztal megszervezését. E legutóbbi, 2009. május 29-i rendezvényen a szervezetek részletes tájékoztatást kaptak a hosszas uniós egyeztetés után, az EU Parlament által elfogadott, és várhatóan az ősz folyamán hatályba lépő EMAS III. rendelettel kapcsolatban.

Ezen kívül a szervezetek számára lehetőség nyílt arra, hogy mindennapi gondjaikat és tapasztalataikat megosszák egymással, és hasznos tanácsokat kapjanak a jövőben várható feladatokat illetően.
  A Kerekasztal eddigi rendezvényei oldott, baráti hangulatban zajlottak, így kiválóan alkalmasak voltak arra, hogy a rendszer különböző szereplői közelebb kerüljenek egymáshoz, megismerjék egymás nézőpontját, elvárásait, és közösen gondolkodva lépjenek előre a hazai EMAS rendszer fejlesztésében.
A rendezvény sikere nyomán joggal bízhatunk abban, hogy az EMAS fokozatosan a „környezetvédelmi elit szervezetek klubjává” válik Magyarországon.

Negyedik alkalommal az egyik EMAS-regisztrált szervezet, a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. látta vendégül az EMAS Kerekasztal résztvevőit, hogy megosszák az elmúlt időszak eseményeit, eredményeit, tapasztalatai egymással, és elősegítsék az egymás közötti kommunikációt.
A rendezvénynek a vendéglátó által elnyert nemzetközi projekt ( Champ) adott keretet amelynek célja a környezetirányítási rendszerek népszerűsítése helyi önkormányzatoknál.
A rendezvényen hazai és nemzetközi előadók vettek részt. A Vidékfejlesztési Minisztérium részéről az új EMAS III. rendeleti szabályozás gyakorlati kihatásai és az EMAS más jogi szabályozásokban való elismertségére kidolgozott törekvések kerültek bemutatásra.

2011. november 30-án ötödik alkalommal ült össze az EMAS Kerekasztal Budapesten. Az elmúlt évhez hasonlóan, itt is a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft. látta el a vendéglátó szerepét, a Champ projekt záró-rendezvénye keretében.

A rendezvény első felében a Champ projekt eredményeinek, tapasztalatainak a bemutatására, az integrált irányítási rendszerrel kapcsolatos képzésen részt vett önkormányzatok, szervezetek méltatására került sor – Oklevéllel történő díjazással egybekötve.

A program második felében az EMAS rendszerrel kapcsolatos aktuális kérdésekről esett szó. A Vidékfejlesztési Minisztérium képviselője a hazai és EU EMAS jogszabályi változásokról, az ösztönzők és támogatások területén történ kezdeményezésekről és eredményekről, a hazai EMAS Illetékes ület, az Országos Környezet, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség képviselője az EMAS nyilvántartásba vétel tapasztalatairól, a referencia dokumentumokról, a kulcsindikátorokról tartott ismertetőt. Ezen kívül a hitelesítők és a szervezetek számára is lehetőség nyílt arra, hogy megosszák egymással mindennapi gondjaikat és tapasztalataikat, és hasznos tanácsokat kapjanak a jövőben várható feladatokat illetően.

A Kerekasztal résztvevői az alábbi területekről érkeztek: hatósági oldal (VM, OKTVF), hitelesítők, tanúsított illetve tanúsítás iránt érdeklődő szervezetek az autógyártás - autóipar (Audi Hungária Kft.), kutatás-geofizika (Elgoscar-2000 Kft.), vízgazdálkodás (KAVÍZ Kft.), szolgáltatás - tanácsadás (KÖVET Egyesület, Premed Pharma Kft., Balatoni Hajózási Zrt.), bank szektor (MNB), önkormányzatok (Sopron, Budapest XVI. Kerület, Fonyód, Balatonalmádi, Taktaharkány) és nem utolsó sorban mint házigazda – egy fejlesztési ügynökség a Balatoni Integrációs Közhasznú Nonprofit Kft.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Kapcsolódó fileok


készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 1591022
Főoldal