Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Az EMAS bevezetésének lépései
Bevezést segítő útmutatók
A környezetvédelmi nyilatkozat
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
Kapcsolat

A környezetvédelmi nyilatkozat hitelesítése

Azt, hogy a szervezet környezetvédelmi nyilatkozata tükrözi tevékenységét, környezetvédelmi szempontú erőfeszítéseit, céljai és előirányzatai megfelelnek a teljesítőképességének, környezeti teljesítményének javítására tett intézkedéseihez anyagi fedezetet is rendelkezésre tud bocsátani, környezeti teljesítményadatai megfelelnek és jellemzőek a szervezet tevékenységére, egy akkreditált környezeti hitelesítő vizsgálja és aláírásával hitelesíti.

Az akkreditálás

Minden tagország, saját területén kijelöli azt a független szervezetet, amely rendszert dolgoz ki és működtet, a tagállamok egységes gyakorlata szerint arra, hogy a tagországi szervezetek és természetes személyek környezeti hitelesítői akkreditálását végezze. A környezeti hitelesítők akkreditálását, felügyeletüket a Rendelet V. melléklete szerint kell végezni.

Magyarországon a környezeti hitelesítők akkreditálására a Nemzeti Akkreditáló Testület kapott felhatalmazást. Ez a szervezet tartja a kapcsolatot a tagállamok más Akkreditáló Testületeivel az unión belüli egységes rendszer kidolgozása érdekében. Az EMAS Akkreditáló Testületeinek Fóruma évente több alkalommal ülésezik és társ-felülvizsgálati eljárásokon keresztül értékeli a tagállami Akkreditáló Testületek munkáját. Az akkreditálás feltételeit a Nemzeti Akkreditáló Testület honlapján teszi közzé.

Ahhoz, hogy a környezetvédelmi nyilatkozatokban található teljesítményadatok megfelelőségét a környezeti hitelesítő el tudja bírálni, az Európai Unió tevékenységi kódokat határozott meg (NACE megfelel TEÁOR'03), és a hitelesítést kizárólag az a hitelesítő végezheti, akinek akkreditációja arra a tevékenységi kódra is kiterjed, amely megfelel a szervezet tevékenység szerinti besorolásának.

Más tagállam akkreditációjával rendelkező környezeti hitelesítő szervezet, vagy természetes személy magyarországi működése a Rendelet által szigorúan szabályozva van. A Magyarországon hitelesítést végezni akaró, más tagállamban akkreditált környezeti hitelesítő, legalább 4 héttel a hitelesítést megkezdése előtt köteles Nemzeti Akkreditáló Testületnek bizonyítékokat és dokumentumokat megküldeni az alábbiakról:

  • az akkreditálásának részleteiről, szaktudásáról, valamint a hitelesítő csoport összetételéről,
  • a hitelesítés részleteiről, hol és mikor kerül sor a hitelesítésre, a szervezet címéről és magyar jogszabályi és nyelvi ismereteiről,
A Nemzeti Akkreditáló Testület a Rendelet szerint, a többi tagországi Akkreditáló Testülethez hasonlóan a magyar jogi és nyelvi ismeretekről pótlólagos információt kérhet. Amennyiben a hitelesítő ezekről nem kielégítő információt szolgáltat a Nemzeti Akkreditáló Testület számára az nem regisztrálja a tevékenységet és a hitelesítés érvénytelen. A szervezet nyilvántartásba vétele, ez alapján a hitelesítés alapján, nem történhet meg.

A Nemzeti Akkreditáló Testület a hitelesítésen, a hitelesítés ellenőrzése céljából részt vesz, illetve részt vehet.

A Nemzeti Akkreditáló Testület tájékoztatását minden egyes hitelesítés előtt meg kell ismételni.A környezetvédelmi nyilatkozat

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 755032
Főoldal