Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
EMAS
ISO 14001
Kapcsolat

Mi a különbség az ISO 14001 és az EMAS között?

 Az EMAS túl mutat néhány dologban az ISO 14001-n, megköveteli az előzetes környezeti átvilágítást, aktív részvételt a dolgozóktól az EMAS bevezetésekor, publikálni kell a releváns információkat a nagyközönségnek és egyéb érdekelt feleknek, valamint meg kell felelni a törvényeknek.

A lényeges különbségek:
  • Előzetes átvilágítás: az EMAS megköveteli a hitelesített előzetes környezeti átvilágítást - az ISO nem.


  • Nyilvánosság: az EMAS megköveteli, hogy a politika, a program, a környezetvédelmi vezetési rendszer és szervezeti teljesítmény részletei nyilvánosan hozzáférhetőek legyenek a környezeti nyilatkozat részeként. Az ISO csak a politikát követeli meg, hogy nyilvánosan hozzáférhető legyen.


  • Audit: Az ISO 14001 is megköveteli az auditot, bár gyakoriságát nem írja elő. Az audit módszerének kidolgozása részletesebben szabályzott az EMAS-nál.


  • Szerződő vállalkozások és beszállítók: az EMAS némileg nagyobb befolyással bír a szerződő vállalkozások és a beszállítók felett. Megköveteli a beszerzési hatások gyűjtését és a szervezet törekszik arra, hogy a szerződő vállalatok és beszállítók megfeleljenek a szervezet környezeti politikájának. Az ISO 14001 megköveteli, hogy a releváns eljárásnál kommunikáljanak a szerződő vállalkozásokkal és szállítókkal. Valójában nem kellene, hogy különbség legyen ezen a ponton.


  • Elkötelezettségek és követelmények: az ISO 14001 nem írja elő a mértékét, hogy mennyit kell javítani a teljesítményen. Az EMAS kiköti, hogy a szervezeteknek csökkenteni kell a környezeti hatásokat annak megfelelően, hogy a piacon elérhető és megvalósítható legjobb technológiára törekedjenek (BAT- Best Available Technology). Az EMAS megköveteli a környezetvédelmi törvényeknek való megfelelést.
ISO 14001

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 1591014
Főoldal