Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
EMAS
ISO 14001
Kapcsolat

Milyen előnyökkel jár a kis- és középvállalatoknak (kkv) az EMAS bevezetése?

Minden szervezetnek van környezeti hatása, függetlenül a mérettől. Az előnyök és hasznok nagysága sem függ a vállalat nagyságától. Az anyaghasználat, a közművek használata, a hulladékok keletkezése, a szennyvíz elfolyás, a füst, a szagok, stb. minden szervezetnél jelentkeznek, és ez mind érinti a környezetünket.

A legtöbb környezeti hatásnak van pénzügyi vonatkozása is, mert például a nem megfelelő erőforrás használat pazarlást mutat. Általában megtévesztőek a költségek. Például a hulladék lerakás költségei is ilyenek. A valós hulladékkezelési költségek sokkal magasabbak, gyakran 10-szer, 25-ször nagyobbak, mint a lerakás költségei. Azért van így, mert a valós költségekbe felszámolják az energia, a víz, és a munkaerő ráfordítást és hozzáadják a szállítással és a csomagolással kapcsolatos költségeket is.

Az EMAS-ban nyilvántartott szervezetek száma jelentősen növekszik évről évre, ez a trend valószínűleg folytatódni fog. A nyilvántartott vállalatok beszállítóiknak is kezdik előírni a rendszer meglétét. A beszállítóknak célszerűbb minél előbb megfelelni e kérésnek, mint várni, hogy mi fog történi és csak akkor megszerezni, amikor már ténylegesen követelik tőlük.
Ezért van az, hogy egy 1997-es kutatás adatai azt mutatták, hogy a nyilvántartott EMAS-t használó szervezetek 47%-ának kevesebb, mint 250 alkalmazottja van, és 14%-ának pedig kevesebb, mint 50 fő.

EMAS

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 1591044
Főoldal