Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
EMAS
ISO 14001
Kapcsolat

Melyek az EMAS költségei?

 Az EMAS bevezetés külső költségeit túlnyomórészt a független hitelesítő költsége, a nyilvántartási díj és potenciális járulékos kiadások jelentik (előzetes átvilágítás, a rendszer kidolgozása, ellenőrzés, környezeti vezetők képzése, stb.). A hitelesítők felszámolják a szokásos piaci árat a hitelesítésért. Kisebb szervezetek, melyeknek nincs komplex környezeti hatásuk, akár néhány hónap alatt is hitelesíthetik magukat. Az EMAS a kis- és közepes vállalatoknak különféle irányvonalakat ajánl, hogy csökkenthessék a hitelesítés költségeit, úgymint például, hogy közös hitelesítés néhány kisebb szervezetnek.

A nyilvántartási díj eltérő a hitelesítés költségeitől és 0 és 1500 euró között váltakozik a vállalat nagyságától függően. Az EMAS rendelet 11. cikke (A szervezetek részvételének előmozdítása, különös tekintettel a kis- és középvállalkozásokra) megadja a lehetőséget, hogy csökkentsék a nyilvántartási díjat a kis- és közepes vállalatoknál, és ez által fokozzák a részvételüket az EMAS-ban:

"... A tagállamok elősegítik a szervezetek részvételét az EMAS-ban, és különösen figyelembe veszik a kis- és középvállalkozások (KKV) részvétele biztosításának szükségességét:
  • a tájékoztatáshoz, a támogatási alapokhoz, a közintézményekhez és a közbeszerzéshez való hozzáférés megkönnyítésével a közbeszerzéssel kapcsolatos közösségi szabályok sérelme nélkül,
  • technikai segítségnyújtási intézkedések bevezetésével vagy előmozdításával, különösen a megfelelő szakmai vagy helyi kapcsolattartó pontok kezdeményezéseivel együttesen (például helyhatóságok, kereskedelmi kamarák, szakmai vagy ágazati szövetségek),
  • annak biztosításával, hogy az ésszerű nyilvántartási díjak ösztönözzék a nagyobb fokú részvételt."
Néhány tagállam már csökkentette ezeket a költségeket a kkv-knek (Érdeklődni a nemzeti/regionális EMAS Illetékes Testületnél lehet a nyilvántartási díjakról. Lásd a Kapcsolat menüpontot.)

Továbbá a környezetvédelmi nyilatkozatot nyilvánossá és hozzáférhetővé kell tenni, melynek költségei vannak: adatgyűjtés, információ, grafikai tervezés, nyomtatás és kiküldés. Azonban ezeket a költségeket csökkenteni lehet internetes publikációval vagy e-mail kiküldéssel és/vagy CD-ROM előállítással.

A belső költségeket sokkal nehezebb felmérni és allokálni az EMAS-nál. Például, ha egy vállalat felismerte, hogy a gyártási folyamata nem megfelelő és ezért egy másikat választ, és ez a beruházás nem csak költségcsökkenéssel járhat, hanem a környezeti teljesítmény magasabb fokát is jelentheti (ez lehet a nagyobb környezettudatosság vagy az EMAS alatt bevezetett új környezeti politika eredménye). A kérdés az, hogy a költségek melyik részét lehetne az EMAS-nak tulajdonítani, és melyik rész lenne az, amit az EMAS nélkül is megvalósított volna. Hasonló probléma merül fel, ha megpróbáljuk felmérni a környezetvédelmi technológiai innovációt vagy a helyi közösséggel, környezettudatos fogyasztókkal és egyéb üzletfelekkel való javuló kapcsolatból eredő hasznokat.

Fontos része a belső költségeknek a szükséges belső erőforrások használata a rendszer bevezetésénél. Függ a szervezeti mérettől, a telephelyek számától, a korábbi menedzsment rendszertől és a környezeti hatások komplexitásától a bevezetés hossza. Kisebb cégeknél tart néhány hónapig, míg a nagy cégeknél sok telephellyel akár évekig is eltarthat. Minél nagyobb a vállalat, annál több embernek kell foglalkoznia a bevezetéssel.

Az EMAS bevezetése és nyilvántartása után a rendszer fenntartása már kevesebb erőfeszítést igényel, mint a kezdetnél és nem is olyan hosszú folyamat.EMAS

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 811178
Főoldal