Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
EMAS
ISO 14001
Kapcsolat

Milyen lépések szükségesek az EMAS megszerzéséhez?

 A fontosabb pontok az EMAS megszerzéséhez a következők:
  1. Megvizsgálni a szervezet hatásait a környezetére; egy környezeti átvilágítás.
  2. Elfogadni az eredményesen működtethető környezetvédelmi vezetési rendszert, az átvilágítás alapján, azon céllal, hogy a környezeti teljesítmény javuljon a szervezetnél.
  3. Kommunikálni a környezeti teljesítmény adatait a környezetvédelmi nyilatkozatban. Ezt a nyilatkozatot hitelesíti egy akkreditált környezetvédelmi hitelesítő.
A környezeti politikából tükröződnie kell, hogy a vezetőség elkötelezett a környezeti teljesítmény folyamatos javítására a jogszabályi kereteknek megfelelően.

Az előzetes környezeti átvilágításban megvizsgálják a szervezet környezeti kibocsátásait, hatásait és teljesítményét. Ez vonatkozik minden tevékenységükkel kapcsolatos termékre, szolgáltatásra is.

A jelentős környezeti tényezőket beazonosítják, hogy e kritériumok segítségével felmérjék a jelentős környezeti hatásokat. A kiinduló értékekhez viszonyítva kell meghatározni a célokat és az előirányzatokat, hogy javuljon a környezeti teljesítmény. A környezeti programban leírják ezeket a célokat és előirányzatokat, és ajánlást tesznek a javításhoz szükséges teendőkre. A megvalósítás és a cselekvési fázisokat akciókhoz rendelik a programokban, és ezt a folyamatot időszakosan ellenőrzik a környezetvédelmi ellenőrzés során. Az akciókat végrehajtják a következő vezetőség átvilágításig.

Az egész folyamatot felvázolják a környezetvédelmi nyilatkozatban, bele foglalva a következőket:
  • a szervezet bemutatása, összefoglalás a tevékenységről, termékekről, szolgáltatásokról és esetleges anyavállalati kapcsolatokról.
  • a környezeti politika és a környezetvédelmi vezetési rendszer rövid leírása
  • a tevékenységek legjelentősebb környezetvédelmi hatásainak leírása és magyarázata
  • a legfontosabb környezeti célok és előirányzatok leírása
  • a szervezet tervezett céljaihoz képest elért környezetvédelmi teljesítményének bemutatása a rendelkezésre álló adatok segítségével
  • A környezeti teljesítmény egyéb tényezői, többek között a jelentős környezeti hatásokkal kapcsolatos jogszabályi előírások teljesítését
  • a környezetvédelmi hitelesítő neve és akkreditációs száma, valamint az érvényesítés időpontja
Amint a környezetvédelmi nyilatkozatot hitelesítette a hitelesítő, az Illetékes ület egy ellenőrzési eljárást követően nyilvántartásba veszi. Ezek után a vállalat használhatja az EMAS védjegyet.EMAS

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 1591033
Főoldal