Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
EMAS
ISO 14001
Kapcsolat
 Ki vehet részt az EMAS-ban?

 
Eredetileg az EMAS rendszer csak az ipari vállalatokra alkalmazhatták, azóta kiszélesítették, és azok a szervezetek is alkalmazhatják, akik hatással vannak a környezetre. Tehát a rendszerben való részvétel nyitott minden szervezetre. (A "szervezet" definícióját lásd a Gyakran Ismételt Kérdésekben (GYIK).)

"... Az EMAS-t hozzáférhetővé kell tenni valamennyi, a környezetre hatást gyakorló szervezet számára, eszközöket biztosítva számukra e hatások kezeléséhez és az általános környezeti teljesítményük javításához ..."

Az EMAS az ún. NACE-kódok ("Statistical Classification of Economic Activity (NACE) Codes") alapján differenciálja a gazdasági szektorokat. (A NACE-kódról bővebben a Gyakran Ismételt Kérdésekben (GYIK).)

Az EMAS-ban való részvétel megköveteli, hogy a szervezetek a környezeti politikájukban kötelezzék magukat arra, hogy teljesítik a releváns törvényi előírásokat és vállalják, hogy a környezeti teljesítményüket folyamatosan javítják.

A szervezeteknek előzetes környezeti átvilágítást kell vállalniuk, ezen átvilágítás és a környezeti politika figyelembe vételével kell elfogadni a környezeti programjukat és a környezetvédelmi vezetési rendszert.

A szervezet környezeti auditja a vállalat összes tevékenységére kiterjed, és az újabb auditnak 3 éven belül kell megtörténnie. Az audit eredményei alapján felül kell vizsgálni a környezeti célokat és a környezeti programot, és ez alapján módosítani. Az előzetes környezeti átvilágítás kiegészítését, vagy minden mást, ami módosítja a politikát (audit eredménye, stb.) az érdekelt felek részére nyilvánossá kell tenni a környezeti nyilatkozatban.

EMAS

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 1591043
Főoldal