Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
EMAS
ISO 14001
Kapcsolat

Miért az EMAS?

 Az Európai Közösség fő célja, ahogy a Maastrichti Szerződésben is definiálta:

"elősegíteni a harmonikus és kiegyensúlyozott fejlődést a gazdaságban, fenntartható és az alacsony inflációs növekedéssel tiszteletben tartva a környezetet... növelve az életszínvonalat és az életminőséget."

A rendszer nem helyettesíti a meglévő közösségi, nemzeti környezetvédelmi törvényhozást és nem pótolja a technikai előírásokat, szabványokat. A cégeknek meg kell felelniük a rájuk vonatkozó jogszabályoknak és a technikai előírásoknak.

A Közösség feladata többek között az egész Közösségben a fenntartható növekedés előmozdítása, e célból segíti a környezeti politika eszközeinek mind szélesebb körű elterjedését. A közösség 6. Környezetvédelmi Akció Programja "Environment 2010: Our Future, Our Choice" elismeri ezt, és a program célja

"... kiegészíteni és megerősíteni a környezetvédelmi törvényhozás apparátusát, és folytatni az irányelvek megvalósítását... több figyelmet fordítani a érdekelt feleknek a környezetvédelemre és a "zöldülő" piacra."

A tagországokban a környezetvédelmi dokumentumok (rendeletek, direktívák stb.) a környezetvédelmi törvényhozás alapjai. Ennek ellenére a környezet minősége nem javul olyan mértékben, mint amennyire szeretnénk.
Az EU környezetvédelmi biztosa, Margot Wallström megjegyzése:

"... mi nem tudjuk a környezetvédelmi problémákat néhány új direktívával vagy rendelettel megoldani, különösen akkor, ha később kiderül, hogy a tagállamok nem teljesítik ezeket a direktívákat... Átfogó eszközökre van szükségünk, hogy szembe tudjunk szállni a mind több környezetet terhelő forrásokkal... Olyan eszközökre, mint ...:
  • Információkra, tájékoztatásra van szükségük a polgároknak, és az üzleti közösségnek.
  • A piacnak ösztönöznie, jutalmaznia kell, ha környezeti javulás történik
  • Biztosítani a környezetvédelem integrációját más területekkel."
Az Európai Közösség ilyen eszköznek hozta létre az EMAS-t (the Eco-Management and Audit Scheme).EMAS

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 1591015
Főoldal