Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
EMAS
ISO 14001
Kapcsolat

Az EMAS története

 Az EMAS rendeletet 1993 júliusában a környezeti politika eszközeként vezette be az Európai Közösség (EMAS Regulation 1836/93), a fenntartható fejlődéssel összhangban. 1995 áprilisától az ipari tevékenységet végző szervezetek vehettek részt az EMAS rendszerben.
1996-ban a nemzetközi környezetközpontú irányítási rendszer, az ISO 14001 kiadásakor felismerték, hogy további lépések szükségesek az EMAS kiterjesztésére, hiszen a környezeti hatások minden szektort érintenek, nem csak az ipari vállalatokat. Mivel a jó környezetvédelmi vezetés hasznot hoz a vállalatnak, függetlenül attól, hogy milyen szektorban tevékenykedik.
Az 1836/93 számú EMAS rendelet 14. cikke (Más szektorok bevonása) megengedte, hogy a tagországok kibővíthetik más szektorokra is a rendszert, ez alapján néhány tagország sikeresen kidolgozta más ágazatra is. Az 1836/93 számú EMAS rendelet 20. cikke (Felülvizsgálat) meghatározta, hogy 5 éven belül át kell vizsgálni az EMAS-t.
1997-től folyamatos konzultációk során, figyelembe véve a fenti változásokat, megkezdődött az új javaslat kidolgozása. A Bizottság elfogadta a javaslatot, mely magában foglalta egyéb európai intézmények (Gazdasági és Szociális Bizottság, Régiók Tanácsa) javaslatait és az Európai Parlament továbbadta a Tanácsnak.

2001-ben az új rendelet kihirdették, (EC) 761/2001 számmal. A fontos elemek a következők:
  • Kiterjeszti az EMAS hatókörét az összes szektorra, beleértve a helyi hatóságot, oktatást is.
  • Átveszi az ISO 14001 struktúráját, megkönnyíti az áttérést az ISO 14001-ről az EMAS-ra.
  • Megengedi, hogy az EMAS-ban részt vevő szervezetek használják az EMAS védjegyet.
  • Az alkalmazottak bevonása az EMAS megvalósításába.
  • Megerősíti a környezeti nyilatkozat szerepét, hogy javítsa a nyilvános kommunikációt a környezeti teljesítményről a nyilvántartott szervezetek és az érdekelt felek között.
  • Több figyelmet szán az indirekt hatásoknak, beleértve a tőke beruházásokat, adminisztratív és tervezési döntéseket, gyártási eljárásokat, a szolgáltatások választékát és összeállítását.
Az új rendelet 18 cikkből és 8 mellékletből áll. A Rendelet mellékletei nem csak tájékoztatásra szolgálnak, hanem a követelményeket is tartalmazzák.

A Jogszabályok menüpontban megtalálható a régi és az új EMAS Rendelet.EMAS

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 811172
Főoldal