Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Röviden az EMAS-ról
Környezetvédelmi vezetési rendszerek (EMS)
EMAS az EU-ban
EMAS Magyarországon
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
Kapcsolat

A Közösség szerepe

A Közösség szerepe, hogy biztosítsa az EMAS helyes bevezetését, értékelje és terjessze a rendszert az Európai Unió szintjén. A tagállamoktól információkat kap a rendszer használatáról, aminek alapján megállapítja, hogy milyen további intézkedésekre van szükség abból a célból, hogy a részvétel növekedjen, különösen a kis- és közepes vállalatok körében. A Közösség elősegíti az együttműködést a tagállamok között és az érdekelt felekkel való kapcsolatban azáltal, hogy útmutatókat dolgoz ki, hogy biztosítsa az EMAS bevezetésének egységes feltételeit minden tagállam részére. A Közösség kezeli a nyilvántartott hitelesítők és EMAS szervezetek listáját, honlapot tart fenn és kiadványokat készített.

  • Bővebb információ: A Rendelet és Útmutatók a Jogszabályok menüpontban.

A tagállamok felelősek az adott országban az EMAS intézményrendszerének kiépítéséért, és gondoskodniuk kell arról, hogy a rendszer bevezetéséhez szükséges információk az érdeklődők számára rendelkezésre álljanak. Kijelölik és felügyelik az Illetékes ületeket és az Akkreditáló ületet, és útmutatókat dolgoznak ki a szervezetek nyilvántartásba vételéről, a nyilvántartott szervezetek nyilvántartásának felfüggesztéséről és törléséről. Mindegyik tagállamnak ki kell dolgoznia útmutatókat az EMAS rendelet szerinti nyilvántartás feltételeiről. A tagállamok elősegítik a vállalatoknak és egyéb szervezeteknek az EMAS-ban való részvételét és kiemelten támogatják a kis- és közepes vállalatok (kkv-k) részvételét a rendszerben.

Az Article 14 Committee az EMAS irányító bizottsága (Steering Committee), melyben a Bizottság elnököl, képviselve vannak a tagállamok és az érdekelt csoportok: ipar, szakszervezet, környezetvédelmi civil szervezetek stb. A Committee évente többször is ülésezik, hogy felmérje az EMAS bevezetésének gyakorlati tapasztalatait. Feladatai közé tartozik a rendeletek értelmezése, keresi a legjobb gyakorlatot a rendszer bevezetésének támogatására, elveket dolgoz ki a védjegy használatára, felülvizsgálja és frissíti a rendelet mellékleteit.

EMAS az EU-ban

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 1591035
Főoldal