Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Röviden az EMAS-ról
Környezetvédelmi vezetési rendszerek (EMS)
EMAS az EU-ban
EMAS Magyarországon
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
Kapcsolat

Mely szervezetek vehetnek részt az EMAS-ban?

Az EMAS minden szervezet felé nyitott, bárki részt vehet benne, ha működése környezeti hatással jár. A termelő ágazatok részvétele kézen fekvő, ezért a következőkben néhány érdekesebb ágazatot utatunk be.


Hatóságok és intézmények

Fontos eleme az EMAS Rendeletnek, hogy lehetővé tette a rendszerben való részvételt az állami hatóságoknak és intézményeknek. Az Európai Unió célja, hogy minden területen javítsák a környezeti teljesítményt. E célt szolgálja az EU több projektje is, így az Európai Bizottság LIFE programja által támogatott NEST projekt is (2004 . október 15-től 2007. október 15-ig), amelyben 11 európai önkormányzat vett részt. A projekt célja az volt, hogy a részt vevő görög, lengyel és magyar önkormányzatoknál bevezessék és hitelesítsék az EMAS-t, a közösségi környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszert.  A Magyarországról résztvevő négy önkormányzat, Dunújváros, Győr, Miskolc, Sopron is sikeresen hajtotta végre a projektet, és Magyarországon elsőként nyerték regisztrációt az intézményi kategóriában. 

Bővebb információ: EMAS a helyi hatóságoknál (honlap magyar nyelven is)

 

Az EU Bizottság maga is jó példával jár elő, több intézményében sikeresen megvalósította már az EMAS-t, és tervezi valamennyi létesítményére kiterjeszteni.

 

Kis- és középvállalatok

A közösség külön hangsúllyal bátorítja a kis- és középvállalatokat a rendszerben való részvételre. A tagországok specifikus támogatásokat nyújtanak a kkv-knek, mint pl.: könnyebb hozzájutás az információkhoz, pénzügyi alapokhoz, és technikai segítségnyújtás a rendszer bevezetéséhez. Továbbá könnyített adminisztrációval és alacsonyabb nyilvántartási díjjal ösztönzik a magasabb részvételt a rendszerben.

Szolgáltató ágazat

A szolgáltató ágazatban nem gyártanak kézzel fogható árukat, ezért másként kerül kapcsolatba a környezetével. A szolgáltatás igénybe vétele során, a fogyasztáskor, nagy mennyiségű elektromosságot, fűtő energiát, vizet, irodai anyagokat, főként papírt stb. használ. A szolgáltatás takarítása (pl.: fodrászat) során is csökkenteni lehet a környezeti hatásokat és az üzemeltetési költségeket.
A szolgáltató ágazaton belül, főként a turizmus felöl nagy az érdeklődés az EMAS-ban való részvétel iránt, különösen a hotelek és az utazási ügynökségek részvétele magas, mivel szoros kapcsolatban állnak a környezettel és létérdekük a tiszta környezet. Másrészt számukra minden megkülönböztetés versenyelőny forrása is lehet, a költségcsökkentés mellett.


Pénzügyi ágazat

A múltban kevésbé volt releváns a pénzügyi ágazat környezetre gyakorolt hatása, azonban mára ez a nézet alapvetően megváltozott. A környezetvédelmi vezetési problémák kihívás elé állítják az összes pénzügyi intézményt: befektetési bankokat, hitelbankokat, biztosítótársaságokat, nyugdíjbiztosítókat, viszontbiztosítókat, adótanácsadókat, stb.
Továbbá, tevékenységük során jelentkező közvetlen és közvetett környezeti hatások kezeléséhez szükséges lehet az EMAS rendszer bevezetése.

Bővebb információ: EMAS a pénzügyi ágazatban - EU tanulmány (Pdf formátum, 628 Kbyte, angol)Kapcsolódó linkek


Röviden az EMAS-ról

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 1591059
Főoldal