Üdvözöljük az EMAS Magyarországi weboldalán!
Keresés
>>>   A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszer (EMAS) nyilvántartásba vételi kérelmének formanyomtatványa   <<<
>>>   az alábbi linkről letölthető.   <<<
 
Hírek
Az EMAS bemutatása
Röviden az EMAS-ról
Környezetvédelmi vezetési rendszerek (EMS)
EMAS az EU-ban
EMAS Magyarországon
Az EMAS bevezetésének lépései
Art. 49. cikk bizottsági ülések napirendjéről
EMAS Kerekasztal
Nyilvántartás
Magyarországon akkreditált hitelesítők
Hasznos információk
Fogalomtár
Jogszabályok
GYIK
Kapcsolat

Az EMAS által nyújtott előnyök

Az EMAS szerint hitelesített környezetvédelmi vezetési rendszer számos pozitív tulajdonsággal bír a rendszereket alkalmazó szervezetek és az ezen szervezetek környezeti teljesítményében érdekelt felek számára.

Bár a környezetvédelmi vezetési rendszerek ( EMAS, MSZ EN ISO 14001) nem helyettesíthetik a vállalatok és egyéb szervezetek környezeti teljesítményét meghatározó kötelező jellegű szabályozókat, mégis elősegíthetik a hatóságok és a szervezetek közötti kapcsolat kedvező alakulását. Ez megnyilvánulhat a szervezeteknek nyújtott konkrét kedvezményekben (például ritkább ellenőrzésekben, egyszerűsített eljárásokban, stb.) vagy egyszerűen a partneri kapcsolat, a bizalom kialakulásában.
A környezetvédelmi vezetési rendszerek által megkövetelt nyíltság - a külső és belső kommunikáción keresztül - javítja a hitelesített szervezetről kialakított képet a nyilvánosságban  és a szervezettel kapcsolatban álló csoportokkal, szervezetekkel (pl. beszállítók, vevők, zöld szervezetek, lakosság, szakmai szervezetek) a viszonyát.

Az EMAS rendszerekkel kapcsolatban említett leggyakoribb előnyöket a következőkben lehet összefoglalni:
 1. A környezeti teljesítmény felmérésének, a tényezők és hatások feltárásának valamint a megvalósított környezetvédelmi terveknek és programoknak a hatására - jól működő rendszer esetében - a szervezetek környezeti teljesítménye javulni fog, működésük hatékonyabbá válik.
 2. A megelőzés és a hatékonyság növelésének segítségével a nem kívánatos outputok (szennyezések, környezetkárosítások) és az input-felhasználás (természeti erőforrások) csökkennek, amely a szervezetnek nemcsak a környezeti, de a gazdasági teljesítményét is javítja, növeli az eredményességét.
  Ezek az előnyök nem csupán a termelő szférában jelentkezhetnek, hanem a szolgáltató vállalatoknál, oktatási intézményeknél, önkormányzatoknál és számos más szervezetnél is.
 3. A kibocsátások csökkenése a környezeti kockázatok csökkenését is eredményezi, mely szintén jelentős pénzügyi hasznokat, megtakarításokat hozhat. Példaként hozható fel a veszélyes anyagok kiváltása, kevésbé veszélyessel való helyettesítése, mely csökkenti a tevékenységgel járó havária kockázatokat és egyben egyszerűsíti is a nyers-, illetve segédanyagokkal való bánásmódot.
 4. A környezetvédelmi vezetési rendszerek feltárják azon területeket, ahol lehetséges a hatékonyság javítása. Ezt nem csak a rendszerek bevezetésekor, hanem a működtetés későbbi fázisaiban is megkövetelik.
 5. Elvárják, hogy növekedjen a szervezeti tagok (vezetés és alkalmazottak) környezeti tudatossága, az alkalmazottak szervezet iránti elkötelezettsége és ezáltal is javítják a környezeti teljesítményt.
 6. Segítik a szervezetet a környezetvédelmi előírások betartásában, a megfelelés folyamatos figyelemmel kísérésében.
 7. A környezetvédelmi nyilatkozatokban alkalmazott általános és ágazatspecifikus mutatók segítik a szervezeteket a különböző jelentéstételi időszakok tekintetében a környezeti teljesítményük és más szervezetek környezeti teljesítményével való összehasonlításban.
 8. Az egyes ágazatokra kidolgozott referenciadokumentumok segítik a szervezeteket, hogy jobban összpontosíthassanak az adott ágazat legfőbb környezeti szempontjaira.
 9. Az EMAS rendelet által megkövetelt környezetvédelmi nyilatkozat segít a vállalat környezetvédelmi elkötelezettségének az érdekelt felek felé történő kommunikálásában.
 10. Az EMAS logó vonzó kommunikációs és marketing eszköz,  hiszen arról tájékoztat, hogy a szervezet tevékenysége és vezetési rendszere megfelel az EMAS rendeletben lefektetett kritériumoknak.
Röviden az EMAS-ról

készítette a CARNATION
© Copyright 2005 EMAS Minden jog fenntartva EU EMAS honlapja Oldaltérkép Látogatóink száma: 1591030
Főoldal